Článek popisuje, jak prakticky využít funkci ZÍSKATKONTDATA / GETPIVOTDATA.

Tato funkce se dobře použije ve chvíli, kdy potřebujeme data z kontingenční tabulky dále zpracovávat v jiných vzorcích. To není úplně jednoduché, protože když s kontingenční tabulkou pracujeme, tak se různě zvětšuje, posouvá atd., a pokud bychom vytvořili běžný odkaz na určitou buňku, je pravděpodobné, že v budoucnu by se do této buňky dostala jiná data a vzorce by fungovaly špatně.

V našem příkladu budeme zpracovávat “reálné” tržby za různá zboží, a budeme sledovat rozdíl plánu a skutečnosti. Vyjdeme z této tabulky.

Obrázek1

Vytvoříme kontingenční tabulku, kde rozdělíme tržby dle zboží.

kt

Máme tedy skutečné hodnoty. Teď si vykopírujeme sledované druhy zboží do vedlejší tabulky. K jednotlivým zbožím pak funkcí ZÍSKATKONTDATA (o tom, jak se zapisuje, více tady) dotáhneme hodnoty z kontingenční tabulky. 

Máme dvě možnosti, jak funkci zadat.

Buď prostě tak, že napíšeme rovnítko a klikneme do příslušné buňky s hodnotou (u nás pro banány B4). V takovém případě sice nemusíme nijak upravovat funkci, ale jednotlivá zboží musíme vyplňovat řádek po řádku.

  • =ZÍSKATKONTDATA(“Tržba”;$A$3;”Zboží”;”Banány”)

Šikovnější tedy bude funkci upravit z původního tvaru tak, že slovo “Banány” nahradíme odkazem na buňku. Pak půjde vzorec normálně roztáhnout na všechny položky.

  • =ZÍSKATKONTDATA(“Tržba”;$A$3;”Zboží”;D12)

funkce získatkontdata

Pak si do dalšího sloupce můžeme sepsat plánované hodnoty a do třetího sloupce je od sebe odečíst.

finále

Teď můžeme s kontingenční tabulkou manipulovat, přidávat jí cokoliv do řádkových nebo sloupcových polí, a v porovnání plánu a skutečnosti budou pořád stejné hodnoty.

Pokud bychom ale použili filtr nebo průřez, budou se i výsledky funkce ZÍSKATKONTDATA měnit. Tím se mimochodem tento postup odlišuje od toho, kdy bychom hodnoty tržeb za jednotlivá zboží vytáhli přímo z původních dat pomocí funkce SUMIFS.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

*

smazat formulářOdeslat komentář