Answer Question
0
0

Dobrý den,
dá se zařídit aby se ve vzorci neměnily adresy buněk s parametry? Např. pokud mám součet dvou buněk A1+B1 a třeba A1 odstraním s posunem vlevo, ve výsledku dostanu #ODKAZ. Potřeboval bych aby si vzorec prostě vzal hodnotu buňky která se posunula na místo té původní.
Díky – Faltýnek.

VYŘEŠENO
Marked as spam
Avatar uživatele Odeslal Anonymous
Otázka položena 28.2.2016 15:14
534 views
0
Private answer

To z principu nejde u žádné funkce. Jen ručně zkopírovat jako hodnoty a smazat původní sloupec, makro atd…

Marked as spam
Avatar uživatele Odeslal (Otázky: 1, Odpovědi: 340)
Odpověděl 29.2.2016 16:59
0
Private answer

Nesprávná odpověď. Terminologicky přesnější je mluvit o neměnné pozici odkazu na listu. Jde to více způsoby, ale je třeba použít patřičné vyhledávací funkce, zejména POSUN nebo INDEX, kde se určí, jak má hodnotu pro vzorec načíst. Poměrně jednoduchá funkce je INDEX, která je vhodnější na databáze, pružnější na běžném listu je POSUN, kde se určuje relativní pozice přebírané hodnoty vůči nějaké zvolené buňce, nejčastěji vůči buňce toho vzorce, ale může být třeba k buňce počátku (A1). Je to obdobné, jako běžné relativní adresování, ale ignoruje přesuny. Také lze použít funkci NEPŘÍMÝ.ODKAZ, kam se zapíše adresa jako text. Případný dotaz na excelcz-forum.googlegroups.com.

Marked as spam
Avatar uživatele Odeslal Lubek
Odpověděl 24.3.2016 16:42
0
Private answer

Myslím, že každý mluvíte o něčem úplně jiném…

Marked as spam
Avatar uživatele Odeslal (Otázky: 1, Odpovědi: 340)
Odpověděl 24.3.2016 16:45
0
Private answer

Konkrétně: Mám na pomocném listu třeba na 3. řádku řádek s různými výpočty v buňkách a v těch výpočtech jsou odkazy na buňky z 1. řádku v tom listě. Ten 3. řádek pak chci nakopírovat do předem neurčeného počtu řádků na jiném listě a to včetně toho prvního řádku, ale tak aby se výpočty pořád odkazovaly na ten zkopírovaný první řádek. Tyto kopie dělám tolikrát, kolik mám kalibračních bodů.
Když použiju ve výpočtech absolutní odkazy, tak další skupina bude odkazovat pořád na 1. řádek první skupiny. Když použiju relativní odkazy, bude každý odkaz ukazovat na předchozí řádek a ne na 1.řádek skupiny.
No nakonec jsem to udělal ve VBA poskládáním vzorce do příslušné buňky, ale je to otročina.

Marked as spam
Avatar uživatele Odeslal Anonymous
Odpověděl 10.5.2016 18:15

Odešlete svou odpověď

Attach YouTube/Vimeo clip putting the URL in brackets: [https://youtu.be/Zkdf3kaso]