Tento článek řeší situaci, kdy chcete něco připsat k zobrazeným hodnotám – např. stručný komentář.

V Excelu je to triviální, prostě kliknete do vedlejší buňky a píšete. Power BI ale pracuje s daty trochu jinak a takhle jednoduše to nejde. Je ale možný trochu jiný způsob, pro který budete potřebovat tabulku pro uložení komentářů (v našem příkladu Dataverse, jinak Excel, Google Docs, cokoliv…) a Power Appku.

Celé to spočívá v tom, že Power Appka propisuje data do databáze, ze které se pak spojí s popisovanými daty a zobrazí. Bude to pak fungovat nějak takhle:

Jak na to?

Tabulka s komentáři.

Může být víceméně kdekoliv. Pokud to bude technologie umožňující Direct Query připojení (SQL server, Access, v našem případě Dataverse), bude možné zobrazovat komentáře bez refreshování ostatního obsahu. Jinak klidně použijte Excel, Google Docs…

Zapisovací aplikace

Nad touhle tabulku pak uděláme v Power Apps aplikaci – stačí jednoduchá galerie zobrazující tabulku a propisující do ní data.

Power BI Report

Připojíme se do tabulky s komentáři:

ideálně přes Direct Query:

Propojíme (např. relací):

Vytvoříme vizuál, kde budou hodnoty i komentáře a také vizuál s předtím vytvořenou appkou:

Když se přepisují komentáře v appce, přepisují se i v tabulce s komentáři i ve vizuálu. Pokud chceme, můžeme nastavit automatické refreshování stránky (o real time zobrazování dat více tady).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

*

smazat formulářOdeslat komentář